Download NEET 2026 Official Question Paper with Solutions (Physics, Chemistry, Biology)

 



NEET 2026 Official Question Paper & Answer Key | Premium Edition

Are you looking for the complete NEET 2026 Question Paper and Answer Key? You are in the right place. The National Eligibility cum Entrance Test (NEET-UG) is the most competitive medical entrance exam, and analyzing the official paper is crucial for calculating your expected score and ranking.

Below, we have provided the full NEET 2026 question paper with detailed solutions covering all three core subjects: Physics, Chemistry, and Biology (Botany and Zoology). Review the interactive questions below to check the official answer key and evaluate your performance!

Physics Section
1. A 100-turn closely wound circular coil of radius 4.5 cm has a magnetic field of $3.14 \times 10^{-3}$ T at its centre. The current flowing through the coil, and the magnitude of the magnetic moment of this coil are, respectively (Take $\mu_0 = 4\pi \times 10^{-7}$ T m/A)
(1) 2.5 A, 2 A $m^2$
(2) 2.5 A, 20 A $m^2$
(3) 2 A, 4 A $m^2$
(4) 2 A, 10 A $m^2$
Answer: (1)
2. Match List I with List II:
List I
A. $E = h\nu$
B. Diffraction and Interference
C. $\lambda = h/p$
D. Compton effect
List II
I. de Broglie wavelength
II. Particle nature of light
III. Wave nature of light
IV. Energy of photon
Choose the correct answer from the options given below:
(1) A-IV, B-III, C-I, D-II
(2) A-I, B-IV, C-III, D-II
(3) A-IV, B-I, C-II, D-III
(4) A-IV, B-III, C-II, D-I
Answer: (1)
3. The current I in the circuit shown below is:
(All diodes are ideal and identical)
Q3 Diagram
(1) $5/3$ A
(2) $15/2$ A
(3) $1/3$ A
(4) $5/9$ A
Answer: (4)
4. The speed of light in vacuum is taken as unity. If light takes 6 min 40 s to reach the Earth from the Sun, the distance between the Sun and the Earth in new unit is:
(1) $3 \times 10^8$
(2) $3 \times 10^{10}$
(3) 400
(4) 500
Answer: (3)
5. The following plots show variation of velocity (v) with time (t), of a ball thrown vertically upward, and falling back. Which of the following plots is/are correct?
Q5 Plots
(1) C only
(2) A and E only
(3) D only
(4) B only
Answer: (1)
6. In a vernier callipers, 20 VSD coincide with 16 MSD (each division of length 1 mm). The least count of the vernier callipers is:
(1) 0.01 cm
(2) 0.1 cm
(3) 0.02 cm
(4) 0.2 cm
Answer: (3)
7. An ac circuit contains a resistance of 10 $\Omega$, a capacitor of 0.1 $\mu$F and an inductor of 1 mH connected in series. The resonance frequency of the circuit is approximately:
(1) 10.1 kHz
(2) 20.7 kHz
(3) 15.9 kHz
(4) 13.5 kHz
Answer: (3)
8. The figure given below shows a long straight solid wire of circular cross-section of radius 'a' carrying steady current I. The current I is uniformly distributed across its cross-section. The plot which correctly represents the variation of magnetic field (B) with distance (r) from the axis of the conductor in the region is:
Q8 Graph
(1) Graph 1
(2) Graph 2
(3) Graph 3
(4) Graph 4
Answer: (1)
9. A uniform metallic wire having resistance 4 $\Omega$ is bent to form a square loop (ABCD). A resistance of 2 $\Omega$ is connected between points B and D and a battery of 2 V is connected across points A and C as shown in the figure. Now the value of current (I) is:
Q9 Circuit
(1) 2 A
(2) 4 A
(3) 8 A
(4) 4.5 A
Answer: (1)
10. An unknown nucleus has a nuclear density of $2.29 \times 10^{17}$ kg/m$^3$ and mass of $19.926 \times 10^{-27}$ kg. Its mass number A is approximately:
(Take $R_0 = 1.2 \times 10^{-15}$ m, $4\pi = 12.56$)
(1) 12
(2) 19
(3) 14
(4) 16
Answer: (1)
11. A rectangular wire loop of sides 8 cm and 3 cm with a small cut, is moving out of a region of uniform magnetic field of magnitude 0.3 T directed normal to the plane of the loop. The emf developed across the cut, if the velocity of the loop is 2 cm s$^{-1}$, in a direction normal to the shorter side of the loop, will be:
(1) $1.8 \times 10^{-4}$ volt
(2) $1.2 \times 10^{-4}$ volt
(3) $1.3 \times 10^{-4}$ volt
(4) $4.8 \times 10^{-4}$ volt
Answer: (4)
12. A galvanometer of resistance 100 $\Omega$ gives full scale deflection for a current of 1 mA. It is converted into an ammeter of range 0-10 A. The shunt required is:
(1) 0.01 $\Omega$
(2) 0.10 $\Omega$
(3) 0.001 $\Omega$
(4) 1.0 $\Omega$
Answer: (1)
13. In Young's double slit experiment, using monochromatic light of wavelength $\lambda$, the intensity of light at a point on the screen where the path difference is $\lambda$ is K units. The intensity of light at a point where the path difference is $\lambda/3$ will be:
(1) $K/4$
(2) $12 K$
(3) $K/2$
(4) $2K$
Answer: (1)
14. The magnitude and direction of the acceleration produced in a body of mass 5 kg when two mutually perpendicular forces 8 N and 6 N act on it, are respectively:
(1) 2 m s$^{-2}$; $\tan^{-1}(3/4)$ with 6 N force
(2) 2 m s$^{-2}$; $\tan^{-1}(4/3)$ with 8 N force
(3) 2 m s$^{-2}$; $\tan^{-1}(3/4)$ with 8 N force
(4) 20 m s$^{-2}$; $\tan^{-1}(4/3)$ with 8 N force
Answer: (3)
15. Five capacitors of capacitances $C_1 = C_2 = C_3 = C_4 = 10 \mu$F and $C_5 = 2.5 \mu$F are connected as shown, along with a battery of 50 V.
Q15 Circuit
The equivalent capacitance and the charges on each capacitor respectively are:
(1) 5 $\mu$F, 125 $\mu$C on all
(2) 5 $\mu$F, 250 $\mu$C on all
(3) 4 $\mu$F, 250 $\mu$C on $C_1$-$C_4$ & 125 $\mu$C on $C_5$
(4) 5 $\mu$F, 125 $\mu$C on $C_1$-$C_4$ & 25 $\mu$C on $C_5$
Answer: (2)
16. In a metre bridge experiment, the positions of the cell, E, and galvanometer, G, are interchanged. We shall observe in the galvanometer:
Q16 Bridge
(1) Only the right-sided deflection
(2) Only the left-sided deflection
(3) No deflection irrespective of jockey position
(4) Both sided deflection, no deflection at balance
Answer: (3)
17. The power of a crane, which lifts a mass of 1000 kg to a height of 20 m in 10 s is: (g = 9.8 m/s$^2$)
(1) 19.6 W
(2) 39.2 W
(3) 19.6 kW
(4) 19.6 kW (Duplicate Option)
Answer: (3)
18. Match List I with List II:
A. Young's Modulus
B. Compressibility
C. Bulk Modulus
D. Poisson's Ratio

I. $\frac{\Delta d}{\Delta L}(\frac{L}{d})$
II. $\frac{FL}{A(\Delta L)}$
III. $-\frac{1}{\Delta P}(\frac{\Delta V}{V})$
IV. $-P(\frac{V}{\Delta V})$
(1) A-I, B-IV, C-III, D-II
(2) A-IV, B-I, C-II, D-III
(3) A-II, B-III, C-IV, D-I
(4) A-II, B-III, C-I, D-IV
Answer: (4)
19. In a concave lens, a ray of light emanating from the object parallel to the principal axis of the lens, after refraction:
(1) emerges parallel to the principal axis.
(2) appears to diverge from the first principal focus.
(3) passes through 2F.
(4) passes through the second principal focus.
Answer: (2)
20. A thin wire of length 'L' and linear mass density 'm' is bent into a circular ring (in x-y plane) with centre 'C' as shown in figure. The moment of inertia of the ring about an axis yy' will be:
Q20 Ring
(1) $\frac{3mL^3}{8\pi^2}$
(2) $\frac{3mL^3}{8\pi}$
(3) $\frac{3mL^2}{8\pi^2}$
(4) $\frac{3mL^2}{8\pi}$
Answer: (3)
21. Each side of a metallic cube of mass 5.580 kg is measured to be 9.0 cm. Keeping the significant figures in view, the density of the material of the cube can be best expressed as $X \times 10^3$ kg m$^{-3}$ where the value of X is:
(1) 7.654
(2) 7.7
(3) 7.65
(4) 7.6
Answer: (2)
22. For a travelling harmonic wave $y(x,t) = 2.0 \cos 2\pi(10t - 0.0080x + 0.35)$, where x and y are in cm and t in s. The phase difference between oscillatory motion of two points separated by a distance of 0.5 m is:
(1) $8\pi$ rad
(2) $0.08\pi$ rad
(3) $0.008\pi$ rad
(4) $0.8\pi$ rad
Answer: (4)
23. A ray of monochromatic light is passing through an equilateral prism (ABC) as shown in the figure. The refracted ray (QR) is parallel to its base (BC) and the angle of incidence (i) is $50^\circ$. Then the angle of deviation ($\delta$) is:
Q23 Prism
(1) $40^\circ$
(2) $45^\circ$
(3) $55^\circ$
(4) $35^\circ$
Answer: (1)
24. In the circuit shown below, the voltage appearing across the diode D will be of the form:
Q24 Diode
(1) Graph 1
(2) Graph 2
(3) Graph 3
(4) Graph 4
Answer: (3)
25. For a simple pendulum, having time period T, the variation of kinetic energy (K.E.) with time (t) is represented by:
Q25 Pendulum
(1) Graph 1
(2) Graph 2
(3) Graph 3
(4) Graph 4
Answer: (3)
26. A resistor is connected to a battery of 12 V emf and internal resistance 2 $\Omega$. If the current in the circuit is 0.6 A, the terminal voltage of the battery is:
(1) 10 V
(2) 10.8 V
(3) 12 V
(4) 1.2 V
Answer: (2)
27. The amount of work done to raise a mass 'm' from the surface of the Earth to a height equal to the radius of the Earth 'R', will be:
(1) 2 mg R
(2) mg R
(3) $mg\frac{R}{4}$
(4) $mg\frac{R}{2}$
Answer: (4)
28. An electric heater supplies heat to a system at a rate of 100 W. If the system performs work at a rate of 75 J/s, then the rate at which internal energy increases will be:
(1) 125 W
(2) 100 W
(3) 25 W
(4) 75 W
Answer: (3)
29. A room heater is rated 400 W, 220 V. If the supply voltage drops to 200 V, what will be the power consumed (approximately)?
(1) 121 W
(2) 331 W
(3) 200 W
(4) 400 W
Answer: (2)
30. When a ruler falls vertically, 5 different persons catch it with different reaction times. (g = 9.8 m s$^{-2}$)
A. Person A: 0.20 s
B. Person B: 0.22 s
C. Person C: 0.18 s
D. Person D: 0.19 s
E. Person E: 0.21 s
What is the correct order of the distance travelled by the ruler for each person?
(1) C > D > A > B > E
(2) C > D > A > E > B
(3) B > E > A > C > D
(4) B > E > A > D > C
Answer: (4)
31. Consider two uncharged capacitors of equal capacitance 200 pF. One of them is charged by a 100 V supply and disconnected. Now this capacitor is connected to the uncharged capacitor. The amount of electrostatic energy lost in the process is:
(1) $1.0 \times 10^{-6}$ J
(2) $0.5 \times 10^{-6}$ J
(3) 0.5 J
(4) 1.0 J
Answer: (2)
32. Savitha, a XI standard student, while conducting an experiment to determine the effective length of a simple pendulum L, notes down the data of time taken to complete 30 oscillations as 60 s and hence calculates the length of the simple pendulum as: (Take $\pi^2 = 9.8$ and g = 9.8 m/s$^2$)
(1) 2 m
(2) 0.75 m
(3) 1.5 m
(4) 1 m
Answer: (4)
33. The peak value of an alternating current is 5 A and frequency is 60 Hz. How long will the current, starting from zero, take to reach the peak value?
(1) 1/240 s
(2) 1/30 s
(3) 1/120 s
(4) 1/60 s
Answer: (1)
34. In interference and diffraction, the light energy is redistributed...
A. As there is no gain or loss of energy, these phenomena are consistent with the principle of conservation of energy.
B. Diffraction and interference are characteristics exhibited only by light waves.
(1) A is true, but B is false
(2) A is true and B is also true
(3) A is false, but B is true
(4) Both A and B are false
Answer: (1)
35. A box of mass 15 kg is kept on the floor of a stationary trolley. The coefficient of static friction between the box and the trolley is 0.12. Keeping the box in stationary state over the trolley, the maximum acceleration with which the trolley can be moved horizontally in m s$^{-2}$ is:
(1) 1.5
(2) 1.8
(3) 2.1
(4) 1.2
Answer: (4)
36. The sum of kinetic energy and potential energy of a simple pendulum bob is 0.02 joule. The speed of the simple pendulum bob at equilibrium position is approximately: (mass = 20 g)
(1) 1.41 m/s
(2) 14.1 m/s
(3) 0.2 m/s
(4) 2.0 m/s
Answer: (1)
37. Four statements are given (A is mass number):
A. Volume of a nucleus is proportional to $A^{1/3}$.
B. Volume of a nucleus is proportional to A.
C. Difference in mass of an atom and its nucleus is called mass defect.
D. Difference in mass of a nucleus and its constituents is called mass defect.
(1) B and D true, A and C false
(2) A and D true, B and C false
(3) A and C true, B and D false
(4) B and C true, A and D false
Answer: (1)
38. The angular speed of a flywheel is increased from 600 rpm to 1200 rpm in 10 s. The number of revolutions completed by the flywheel during this time is:
(1) 600
(2) 900
(3) 300
(4) 150
Answer: (4)
39. A submarine is designed to withstand an absolute pressure of 100 atm. How deep can it go below the water surface? (Density = 1000 kg m$^{-3}$, 1 atm = $1 \times 10^5$ Pa)
(1) 9900 m
(2) 99 m
(3) 9000 m
(4) 990 m
Answer: (4)
40. Match List I (Electromagnetic wave) with List II (Production):
A. Microwave
B. Visible light
C. Gamma ray
D. Infra-red rays

I. Electrons in atoms emit light when they move to lower level.
II. Radioactive decay.
III. Vibration of atoms.
IV. Klystron valve.
(1) A-III, B-I, C-II, D-IV
(2) A-III, B-IV, C-I, D-II
(3) A-IV, B-I, C-II, D-III
(4) A-IV, B-I, C-II, D-III
Answer: (3)
41. Which of the following statements are correct?
A. Inside a conductor, electrostatic field is zero.
B. Electric field at surface does not depend on surface charge density.
C. Interior of charged conductor has no excess charge.
D. At surface, field is normal to surface.
E. Electrostatic potential is zero everywhere inside.
(1) C, D, E only
(2) A, B, D only
(3) A, C, D only
(4) A, C, E only
Answer: (3)
42. For a metal of work function 6.6 eV, which of the following wavelengths of incident radiation does not give rise to the photoelectric effect?
(1) 200 nm
(2) 150 nm
(3) 100 nm
(4) 50 nm
Answer: (1)
43. In the first excited state of hydrogen atom, the energy of its electron is -3.4 eV. The radial distance of the electron from the hydrogen nucleus in this case is approximately:
(1) $2.1 \times 10^{-8}$ m
(2) $2.1 \times 10^{-11}$ m
(3) $2.1 \times 10^{-9}$ m
(4) $2.1 \times 10^{-10}$ m
Answer: (4)
44. Two statements are given below:
A. When the forward bias voltage across a p-n junction diode increases above a certain threshold voltage, the diode current increases significantly.
B. This current is called reverse saturation current.
(1) Both false
(2) A true, B false
(3) Both true
(4) A false, B true
Answer: (2)
45. A flask contains argon and chlorine in the ratio of 2:1 by mass at $27^\circ$C. The ratio of root mean square speed of the molecules of the two gases $(v_{rms}^{Ar}/v_{rms}^{Cl_2})$ is: (Ar = 40 u, Cl2 = 70 u)
(1) $\frac{\sqrt{7}}{2}$
(2) $\frac{7}{2}$
(3) $\frac{7}{4}$
(4) $\frac{2}{\sqrt{7}}$
Answer: (1)
46. Match List I with List II (Reaction matching):
Q46 Reactions
(1) A-I, B-III, C-IV, D-II
(2) A-II, B-IV, C-III, D-I
(3) A-II, B-III, C-I, D-IV
(4) A-II, B-III, C-IV, D-I
Answer: (2)
47. The major product formed in the following sequence of reactions is:
$C_2H_6 \xrightarrow{Cl_2 / UV} X \xrightarrow{NaNO_2} Y \xrightarrow{Sn+HCl, \ then \ H_2O} Z$
(1) $C_2H_5-N=N-OH$
(2) $C_2H_5OH$
(3) $C_2H_5NO_2$
(4) $C_2H_5NH_2$
Answer: (4)
48. In a qualitative analysis $Bi^{3+}$ is detected by appearance of precipitate of $BiO(OH)(s)$. Calculate pH when the following equilibrium exists at 298 K:
$BiO(OH)(s) \rightleftharpoons BiO^+(aq) + OH^-(aq), K = 4 \times 10^{-10}$
(1) 4.699
(2) 8.714
(3) 9.301
(4) 5.286
Answer: (3)
49. When 1 dm$^3$ of $CO_2$ gas is passed over hot coke, the volume of gaseous mixture after complete reaction at STP becomes 1.4 dm$^3$. The composition of the gaseous mixture at STP is:
(1) 0.6 dm$^3$ CO, 0.8 dm$^3$ $CO_2$
(2) 0.8 dm$^3$ CO, 0.8 dm$^3$ $CO_2$
(3) 0.8 dm$^3$ CO, 0.6 dm$^3$ $CO_2$
(4) 0.6 dm$^3$ CO, 0.4 dm$^3$ $CO_2$
Answer: (3)
50. Match List I with List II:
A. n=2, l=1
B. n=4, l=0
C. n=5, l=3
D. n=3, l=2

I. 3d
II. 2p
III. 4s
IV. 5f
(1) A-II, B-III, C-IV, D-I
(2) A-I, B-II, C-III, D-IV
(3) A-IV, B-II, C-III, D-I
(4) A-II, B-III, C-I, D-IV
Answer: (1)
Chemistry Section
51. The number of chlorine atoms present in the organic products X and Y of the following reactions, respectively, are:
Q51 Chemical Reaction
(1) 3 and 6
(2) 6 and 6
(3) 6 and 3
(4) 3 and 3
Answer: (3)
52. In the following reaction sequence, X and Z respectively are:
$CH_3CH_2CH_2-OH + PCl_5 \rightarrow CH_3CH_2CH_2Cl + X + HCl$
$CH_3CH_2CH_2Cl \xrightarrow[\Delta]{\text{alc. KOH}} Y \xrightarrow[(C_6H_5CO)_2O_2]{HBr} Z$
(1) $X=POCl_3$; $Z=CH_3CH(Br)CH_3$
(2) $X=H_3PO_3$; $Z=CH_3CH_2CH_2Br$
(3) $X=H_3PO_3$; $Z=CH_3CH(Br)CH_3$
(4) $X=POCl_3$; $Z=CH_3CH_2CH_2Br$
Answer: (4)
53. Match List I with List II:
List I (Catalyst)
A. $V_2O_5$
B. Fe
C. $PdCl_2$
D. Ni complex
List II (Process)
I. Ammonia from $N_2/H_2$
II. Polymerisation of alkynes
III. $H_2SO_4$ from $SO_2$
IV. Oxidation of ethyne to ethanal
(1) A-III, B-IV, C-I, D-II
(2) A-II, B-I, C-IV, D-III
(3) A-IV, B-I, C-III, D-II
(4) A-III, B-I, C-IV, D-II
Answer: (4)
54. Identify the correct statement about $ClF_3$ from the following options:
(1) Trigonal pyramidal with 2 lone pairs
(2) T-shaped geometry with 2 lone pairs
(3) Planar trigonal with 2 lone pairs
(4) T-shaped geometry with 3 lone pairs
Answer: (2)
55. Calculate emf of the half cell given below:
Pt (s) | $H_2$ (g, 2 atm) | HCl (aq, 0.02 M)
$E^\circ_{H^+/H_2} = 0$ V (Given: $2.303 RT/F = 0.059$, $\log 2 = 0.3010$)
(1) 0.109 V
(2) 0.035 V
(3) -0.035 V
(4) -0.109 V
Answer: (2)
56. Match List I with List II:
A. Zero order
B. First order
C. Second order
D. Third order

I. $L \ mol^{-1} \ s^{-1}$
II. $L^2 \ mol^{-2} \ s^{-1}$
III. $s^{-1}$
IV. $mol \ L^{-1} \ s^{-1}$
(1) A-IV, B-III, C-II, D-I
(2) A-I, B-II, C-III, D-IV
(3) A-IV, B-III, C-I, D-II
(4) A-IV, B-II, C-I, D-III
Answer: (3)
57. The calculated spin-only magnetic moment of $Ti^{2+}$ $(3d^2)$ is:
(1) 2.84 BM
(2) 5.92 BM
(3) 4.90 BM
(4) 3.87 BM
Answer: (1)
58. Two products X and Y are formed in the following reaction sequence.
Benzene $+ CH_3Cl \xrightarrow{AlCl_3} W \xrightarrow{HNO_3 / H_2SO_4} X + Y$
The suitable method that can be used for the separation of products X and Y is:
(1) Continuous extraction
(2) Differential extraction
(3) Fractional distillation
(4) Sublimation
Answer: (3)
59. A bulb is rated at 150 watt, converting 8% energy into light. If energy of one photon is $4.42 \times 10^{-19}$ J, how many photons are emitted by the bulb per second?
(1) $1.35 \times 10^{19}$
(2) $4.06 \times 10^{19}$
(3) $2.71 \times 10^{19}$
(4) $27.2 \times 10^{19}$
Answer: (3)
60. In a test tube containing a salt, a few drops of dilute $H_2SO_4$ was added, which gave colourless vapours having the smell of vinegar. The vapours turned the blue litmus paper red. Identify the correct anion:
(1) Acetate, $CH_3COO^-$
(2) Carbonate, $CO_3^{2-}$
(3) Sulphate, $SO_4^{2-}$
(4) Sulphide, $S^{2-}$
Answer: (1)
61. Select the reagents that reduce nitriles to primary amines:
A. $LiAlH_4/H_2O$ B. $Sn+HCl$ C. $H_2/Ni$ D. $Na(Hg)/C_2H_5OH$ E. $Br_2/aq \ NaOH$
(1) A, B and C only
(2) A, C and D only
(3) A, D and E only
(4) B, D and E only
Answer: (2)
62. Identify the incorrect statement from the following:
(1) Carbon forms $p\pi-p\pi$ multiple bonds with itself.
(2) $ECl_3$ is a monomer when E=B and dimer when E=Al.
(3) Oxygen exhibits only -2 oxidation state.
(4) Order of catenation is $C \gg Si > Ge \approx Sn$.
Answer: (3)
63. Although +3 oxidation state is most common in lanthanoids, cerium still shows +4 oxidation state because:
(1) Its nearest inert gas is Radon.
(2) It acquires $4f^{14}$ configuration.
(3) Its atomic number is 61.
(4) It acquires $4f^0$ configuration.
Answer: (4)
64. During Lassaigne's test, the elements present in an organic compound are converted from:
(1) covalent form to covalent form
(2) ionic form to ionic form
(3) covalent form to ionic form
(4) ionic form to covalent form
Answer: (3)
65. The number of hydrogen atoms present in 5.4 g of urea is:
(Molar mass of urea = 60 g/mol, $N_A = 6.022 \times 10^{23}$)
(1) $2.168 \times 10^{23}$
(2) $2.168 \times 10^{22}$
(3) $1.084 \times 10^{22}$
(4) $1.084 \times 10^{23}$
Answer: (1)
66. The pair of molecules that are metamers among the following is:
(1) 1-propanol and 2-propanol
(2) methyl propyl ether and diethyl ether
(3) propanone and propanal
(4) n-pentane and isopentane
Answer: (2)
67. Identify the incorrect statement from the following:
(1) $P(C_2H_5)_3$ and $As(C_6H_5)_3$ form $d\pi-d\pi$ bond
(2) Nitrogen can form $d\pi-p\pi$ bond with oxygen.
(3) Nitrogen can form $p\pi-p\pi$ multiple bonds
(4) P, As, Sb show catenation.
Answer: (2)
68. Phenolphthalein is used as an indicator for the titration of sodium hydroxide solution against a standard solution of oxalic acid. The colour change that is observed at an alkaline pH close to the equivalence point during this titration is:
(1) pinkish red to yellow
(2) yellow to pinkish red
(3) colourless to pink
(4) pink to colourless
Answer: (3)
69. Match List I with List II:
A. $C_2H_4$
B. $C_2H_2$
C. $CH_4$
D. $NH_3$

I. 3 $\sigma$ bonds, 2 $\pi$ bonds
II. 3 $\sigma$ bonds, 1 lone pair
III. 4 $\sigma$ bonds
IV. 5 $\sigma$ bonds, 1 $\pi$ bond
(1) A-IV, B-I, C-III, D-II
(2) A-III, B-IV, C-II, D-I
(3) A-I, B-II, C-IV, D-III
(4) A-II, B-III, C-I, D-IV
Answer: (1)
70. At a certain temperature, T (K), during a process, 500 J is absorbed by the system and work of 200 J is done by the system. Then change in internal energy of the system is:
(1) 700 J
(2) 300 J
(3) 400 J
(4) 500 J
Answer: (2)
71. Methane reacts with steam at 1273 K in the presence of nickel catalyst to form:
(1) CO and $H_2$
(2) CO and $H_2O$
(3) $CO_2$ and $H_2O$
(4) $CO_2$ and $H_2$
Answer: (1)
72. Compound P ($C_8H_8O$) gives a red orange precipitate with 2,4-DNP reagent and it does not reduce Fehling's reagent. On drastic oxidation with chromic acid, P gives an aromatic product Q that produces effervescence on treating with aq. $NaHCO_3$. Compounds P and Q, respectively, are:
Q72 Structures
(1) P = Acetophenone; Q = Benzoic Acid
(2) P = Acetophenone; Q = Phenylacetic acid
(3) P = o-Methylbenzaldehyde; Q = Phthalic acid
(4) P = p-Methylbenzaldehyde; Q = p-Toluic acid
Answer: (1)
73. A solution of copper sulphate is electrolysed for 10 minutes with a current of 1.5 amperes. The mass of copper deposited at cathode is:
(Given: Molar mass of Cu = 63 g $mol^{-1}$; F = 96487 C $mol^{-1}$)
(1) 2.4036 g
(2) 1.7018 g
(3) 0.5876 g
(4) 0.2938 g
Answer: (4)
74. The functional group that can be identified through phthalein dye test is:
(1) Phenolic
(2) Alcohol
(3) Aldehyde
(4) Carboxylic acid
Answer: (1)
75. The correct statement with regard to the secondary structure of DNA/RNA is:
(1) DNA possesses single strand, contains uracil.
(2) RNA possesses single strand, contains thymine.
(3) DNA possesses double strand, contains thymine.
(4) RNA possesses double strand, contains uracil.
Answer: (3)
76. Identify the correct statements:
A. Molality of 2.5 g ethanoic acid in 75 g benzene is 0.556 m.
B. Molarity of 5 g NaOH in 450 mL solution is 0.278 M.
C. Aquatic species are more comfortable in cold water.
D. Solubility of gas increases with decrease in pressure.
E. Mole fraction $x_B = n_A/(n_A + n_B)$.
(1) A and C only
(2) A, B and C only
(3) A, D and E only
(4) A and B only
Answer: (2)
77. Mixture of chloroform and acetone forms a solution with negative deviation from Raoult's law due to:
(1) formation of hydrogen bonding.
(2) increase in escaping tendency.
(3) stronger intermolecular forces between chloroform molecules.
(4) repulsive forces.
Answer: (1)
78. At 298 K, a certain buffer solution contains equal concentrations of $X^-$ and HX. $K_b$ for $X^-$ is $10^{-10}$. What is the pH of this buffer solution?
(1) 2
(2) 10
(3) 4
(4) 6
Answer: (3)
79. Identify the incorrect statement from the following:
(1) IUPAC name of atomic number 107 is Unnilseptium.
(2) The largest and smallest among Mg, $Mg^{2+}$, Al, $Al^{3+}$ are Al and $Mg^{2+}$ respectively.
(3) Similarity of Li and Mg is diagonal relationship.
(4) Al in $[AlCl(H_2O)_5]^{2+}$ has oxidation state 3 and covalency 6.
Answer: (2)
80. The correct order of increasing metallic character of Na, Be, P, Mg and Si is:
(1) P < Si < Be < Mg < Na
(2) Be < Si < P < Mg < Na
(3) P < Si < Na < Mg < Be
(4) P < Mg < Be < Si < Na
Answer: (1)
81. The correct IUPAC name of the following compound is:
Q81 Structure
(1) 2,4-diethylhexane
(2) 3,5-diethylhexane
(3) 3-ethyl-5-methylheptane
(4) 3-methyl-5-ethylheptane
Answer: (3)
82. Match List I with List II:
A. $[Pt(Cl_2)(NH_3)_2]$
B. $[Co(NH_3)_6]Cl_3$
C. $[NiCl_4]^{2-}$
D. $[Fe(CO)_5]$

I. Octahedral
II. Trigonal bipyramidal
III. Square planar
IV. Tetrahedral
(1) A-I, B-III, C-IV, D-II
(2) A-III, B-IV, C-I, D-II
(3) A-IV, B-I, C-III, D-II
(4) A-III, B-I, C-IV, D-II
Answer: (4)
83. For a certain reaction R $\rightarrow$ Product, the plot of concentration [R] vs time has a negative slope as shown. The order of reaction is:
Q83 Kinetics Plot
(1) 0
(2) 1
(3) 2
(4) 2.5
Answer: (1)
84. Which one of the following is an ambidentate ligand?
(1) Ethylenediaminetetraacetate ion
(2) Oxalate
(3) Ethane-1,2-diamine
(4) Thiocyanate
Answer: (4)
85. Consider the following reaction: $2A(g) + B(g) \rightarrow 2D(g)$
$\Delta U^\circ = -10.5$ kJ/mol and $\Delta S^\circ = -44$ J/K at 298 K. Identify the correct $\Delta G^\circ$ and spontaneity.
(1) -1.635 kJ/mol, spontaneous
(2) +0.63568 kJ/mol, non-spontaneous
(3) -0.63568 kJ/mol, spontaneous
(4) +1.635 kJ/mol, non-spontaneous
Answer: (2)
86. The correct formal charges on oxygen atoms numbered 2, 1 and 3 respectively for the ozone molecule shown are:
Q86 Ozone
(1) -1, 0, +1
(2) 0, +1, -1
(3) 0, 0, 0
(4) +1, 0, -1
Answer: (2)
87. Given below are certain reactions. Identify the reaction for which $K_p \neq K_c$.
(1) $H_2(g) + I_2(g) \rightleftharpoons 2HI(g)$
(2) $N_2(g) + O_2(g) \rightleftharpoons 2NO(g)$
(3) $N_2(g) + 3H_2(g) \rightleftharpoons 2NH_3(g)$
(4) $H_2O(g) + CO(g) \rightleftharpoons H_2(g) + CO_2(g)$
Answer: (3)
88. Given below is an expression for the rate constant of a first order reaction:
$\ln k = 14.34 - 1.25 \times 10^4 / T$
The energy of activation in kcal $mol^{-1}$ for the reaction is: (R = 1.987 cal $mol^{-1} K^{-1}$)
(1) 12.42
(2) 14.34
(3) 18.63
(4) 24.84
Answer: (4)
89. The following two reactions give the same foul smelling product Z.
$C_2H_5Cl \xrightarrow{X} Z$
$C_2H_5CONH_2 \xrightarrow{Br_2, NaOH} Y \xrightarrow{CHCl_3 / KOH, \Delta} Z$
X and Z, respectively, are:
(1) $X=AgCN$; $Z=C_2H_5CN$
(2) $X=KCN$; $Z=C_2H_5CN$
(3) $X=KCN$; $Z=C_2H_5NC$
(4) $X=AgCN$; $Z=C_2H_5NC$
Answer: (4)
90. Match List I with List II:
A. $[Pt(NH_3)_2Cl_2]$
B. $[Co(en)_3]^{3+}$
C. $[Co(NH_3)_5NO_2]Cl_2$
D. $[Cr(H_2O)_6]Cl_3$

I. Optical
II. Solvate
III. Geometrical
IV. Linkage
(1) A-III, B-I, C-II, D-IV
(2) A-I, B-III, C-II, D-IV
(3) A-III, B-I, C-IV, D-II
(4) A-II, B-IV, C-III, D-I
Answer: (3)
91. "The Evil Quartet" of biodiversity loss includes which of the following?
(1) Over-exploitation; Alien species; Air pollution; Co-extinctions
(2) Habitat loss/fragmentation; over-exploitation; Alien species; Co-extinctions
(3) Habitat loss; Air pollution; Water pollution; Co-extinctions
(4) Over-exploitation; Alien species; Soil pollution; Co-extinctions
Answer: (2)
92. Which one of the following is the site for active ribosomal RNA synthesis?
(1) Nucleolus
(2) Chromatin
(3) Centrosome
(4) Kinetochore
Answer: (1)
93. Match List I with List II:
A. Productivity
B. Net primary productivity
C. Gross primary productivity
D. Secondary productivity

I. Gross primary minus respiration
II. Rate of formation of new organic matter by consumers
III. Rate of biomass production
IV. Rate of production of organic matter during photosynthesis
(1) A-I, B-II, C-III, D-IV
(2) A-III, B-I, C-IV, D-II
(3) A-III, B-I, C-II, D-IV
(4) A-I, B-III, C-IV, D-II
Answer: (2)
94. Match List I with List II (Cell Cycle):
A. $G_1$ phase
B. S phase
C. $G_2$ phase
D. M phase

I. Actual cell division
II. Cell is metabolically active
III. Synthesis of DNA
IV. Proteins are synthesized
(1) A-II, B-III, C-IV, D-I
(2) A-III, B-IV, C-I, D-II
(3) A-I, B-II, C-III, D-IV
(4) A-IV, B-I, C-II, D-III
Answer: (1)
95. Which of the following statements are correct?
A. Amazon rainforest cut for soyabeans is habitat loss.
B. Steller's sea cow became extinct due to over-exploitation.
C. Nile perch helped cichlid fish population.
D. Water hyacinth is an invasive species.
E. When a species goes extinct, associated species are not affected.
(1) B, C and D only
(2) A, B and D only
(3) A, B and E only
(4) C, D and E only
Answer: (2)
96. Identify the correct statements about biomolecules.
A. Lipids are generally water soluble.
B. Proteins are polypeptides.
C. Polysaccharides are long chains of sugars.
D. Adenine and guanine are substituted pyrimidines.
E. Almost all enzymes are proteins.
(1) C, D and E only
(2) B, C and E only
(3) B, D and E only
(4) A, B and C only
Answer: (2)
97. How many ATP and NADPH molecules are required to make one molecule of glucose through the Calvin pathway?
(1) 18 ATP and 12 NADPH
(2) 6 ATP and 12 NADPH
(3) 24 ATP and 18 NADPH
(4) 12 ATP and 18 NADPH
Answer: (1)
98. Which of the following statements are not true regarding restriction endonucleases?
A. They are called molecular scissors.
B. Restrict growth of bacteriophages in E. coli.
C. Cut DNA only at the centre of palindromic sites.
D. Remove nucleotides only from ends of DNA.
E. Recognise specific palindromic base-pair sequences.
(1) A and B only
(2) D and E only
(3) C and D only
(4) A and E only
Answer: (3)
99. Match List I with List II:
A. Decomposition
B. Detritus
C. Mineralisation
D. Humification

I. Accumulation of dark amorphous substance
II. Release of inorganic nutrients by microbes
III. Breaking down of complex organic matter
IV. Dead remains of plants and animals
(1) A-I, B-II, C-III, D-IV
(2) A-IV, B-III, C-I, D-II
(3) A-III, B-IV, C-II, D-I
(4) A-III, B-II, C-I, D-IV
Answer: (3)
100. In which one of the following, the ovules are not enclosed by an ovary wall and remain exposed?
(1) Selaginella
(2) Funaria
(3) Pinus
(4) Wolffia
Answer: (3)
Biology Section
101. Match List I with List II:
A. Marginal
B. Axile
C. Parietal
D. Basal

I. Pea
II. Mustard
III. Marigold
IV. Lemon
(1) A-I, B-III, C-II, D-IV
(2) A-IV, B-II, C-I, D-III
(3) A-II, B-IV, C-I, D-III
(4) A-I, B-IV, C-II, D-III
Answer: (4)
102. In angiosperms, root hairs arise from which one of the following regions of the root?
(1) The root cap zone
(2) The region of meristematic activity
(3) The region of elongation
(4) The region of maturation
Answer: (4)
103. Which one of the following is not a characteristic of plant cells in the phase of elongation?
(1) Increased vacuolation
(2) Large conspicuous nuclei
(3) Cell enlargement
(4) New cell wall deposition
Answer: (2)
104. Which of the following statements are correct with reference to a transcription unit?
A. Defined primarily by promoter, structural gene and terminator.
B. Promoter located towards 5'-end of structural gene.
C. Promoter provides binding site for RNA polymerase.
D. Promoter defines template and coding strands.
E. Terminator located towards 3'-end of coding strand.
(1) A, B, C, D and E
(2) B, C, D and E only
(3) A, C, D and E only
(4) A, B, C and D only
Answer: (1)
105. Alpha-helix is found in which level of protein structure?
(1) Quaternary structure
(2) Tertiary structure
(3) Primary structure
(4) Secondary structure
Answer: (4)
106. Which of the following statements are correct regarding amino acids?
A. They are substituted methanes.
B. Serine is an aromatic amino acid.
C. Valine is a neutral amino acid.
D. Lysine is an acidic amino acid.
(1) C and D only
(2) A and B only
(3) A and C only
(4) B and C only
Answer: (3)
107. The main function of bulliform cells in grasses is:
(1) make leaf impermeable to fungal spores
(2) perform photosynthesis
(3) minimize water loss during water stress
(4) transport water
Answer: (3)
108. Find the incorrect statement(s) about photosynthesis:
A. Water splitting complex is associated with PS II.
B. C4 plants use C3 pathway as main biosynthetic pathway.
C. In C4 plants, photorespiration does not occur.
D. C3 plants exhibit 'Kranz' anatomy.
E. ATP synthesis occurs through chemiosmosis.
(1) B only
(2) A and D only
(3) B and C only
(4) D only
Answer: (4)
109. Match List I with List II:
A. Conjunctive tissue
B. Casparian strips
C. Subsidiary cells
D. Starch sheath

I. Specialised cells near guard cells
II. Endodermal cells rich in starch
III. Tissue between xylem and phloem
IV. Endodermal cells with suberin
(1) A-IV, B-III, C-I, D-II
(2) A-III, B-IV, C-I, D-II
(3) A-III, B-IV, C-II, D-I
(4) A-IV, B-III, C-II, D-I
Answer: (2)
110. Match List I with List II:
A. GMO
B. Thermostable DNA polymerase
C. Ti plasmid
D. pBR322

I. Agrobacterium
II. Bt cotton
III. Thermus aquaticus
IV. E. coli
(1) A-II, B-I, C-IV, D-III
(2) A-I, B-IV, C-III, D-II
(3) A-II, B-III, C-I, D-IV
(4) A-I, B-II, C-IV, D-III
Answer: (3)
111. Heterophyllous development in response to environment is an example of:
(1) Dedifferentiation
(2) Elasticity
(3) Redifferentiation
(4) Plasticity
Answer: (4)
112. In racemose inflorescence:
(1) main axis terminates in a flower
(2) growth is limited
(3) flowers borne in acropetal succession
(4) flowers are solitary
Answer: (3)
113. Disorder caused by substitution of Glutamic acid by Valine at 6th position of beta globin chain:
(1) Haemophilia
(2) Thalassemia
(3) Sickle-cell anaemia
(4) Phenylketonuria
Answer: (3)
114. Match List I with List II:
A. Incomplete dominance
B. Co-dominance
C. Pleiotropy
D. Polygenic inheritance

I. Human skin colour
II. Flower colour in Antirrhinum
III. Phenylketonuria
IV. ABO blood groups
(1) A-II, B-IV, C-III, D-I
(2) A-I, B-III, C-II, D-IV
(3) A-II, B-I, C-III, D-IV
(4) A-I, B-IV, C-III, D-II
Answer: (1)
115. Arrange in correct developmental sequence related to microsporogenesis:
A. Microspore tetrads
B. Sporogenous tissue
C. Pollen grains
D. Pollen mother cells
(1) D, A, C, B
(2) B, D, C, A
(3) B, D, A, C
(4) A, D, C, B
Answer: (3)
116. Arrange DNA fingerprinting steps in correct sequence:
A. Isolation/digestion
B. Hybridisation with VNTR probe
C. Transferring fragments to synthetic membranes
D. Autoradiography
E. Separation by electrophoresis
(1) A, E, C, B, D
(2) A, E, B, C, D
(3) A, B, D, C, E
(4) A, D, B, E, C
Answer: (1)
117. Exploring molecular, genetic and species-level diversity for products of economic importance is called:
(1) Biomagnification
(2) Biofortification
(3) Bioremediation
(4) Bioprospecting
Answer: (4)
118. True regarding sex-determination in honeybees:
A. Sperm + egg = female.
B. Unfertilized egg = male.
C. Male has half chromosomes of female.
D. Males produce sperms by mitosis.
E. Haplodiploid system.
(1) B, C, D, E only
(2) A, B, C, E only
(3) A, B, D, E only
(4) A, B, C, D, E
Answer: (2)
119. Identify correct sequence of PCR steps:
(1) Denaturation, Annealing, Extension
(2) Denaturation, Extension, Annealing
(3) Extension, Annealing, Denaturation
(4) Annealing, Denaturation, Extension
Answer: (1)
120. Correct statements on DNA separation/visualization:
A. Cutting done by molecular scissors.
B. Fragments separate by size on agarose gel via electrophoresis.
C. Seen without staining under UV.
D. Stained with ethidium bromide seen in visible light.
(1) A and D only
(2) B and D only
(3) B and C only
(4) A and B only
Answer: (4)
121. Criteria for Five Kingdom Classification by Whittaker:
A. Cell structure
B. Body organization
C. Flagellum
D. Reproduction
E. Phylogenetic relationships
(1) A, B, D, E only
(2) All A-E
(3) A, B, E only
(4) B, C, D only
Answer: (1)
122. Which one of the following is a triploid cell?
(1) Central cell
(2) Primary endosperm cell
(3) Zygote
(4) Synergid
Answer: (2)
123. Correct on DNA packaging:
A. Histones form octamer unit.
B. Histones negatively charged basic proteins.
C. Rich in basic amino acids lysine and arginine.
D. Positively charged DNA wrapped around octamer = nucleosome.
E. Higher level requires non-histone chromosomal proteins.
(1) A, B, D only
(2) A, C, E only
(3) C, D, E only
(4) A, C, D, E only
Answer: (4)
124. Which is an in situ conservation method?
(1) Sacred Groves
(2) Wildlife Safari Parks
(3) Botanical Gardens
(4) Seed Banks
Answer: (1)
125. In lac operon, z gene codes for:
(1) transacetylase
(2) repressor
(3) permease
(4) beta-galactosidase
Answer: (4)
126. Match List I with II:
A. 2,4-D
B. GA3
C. Kinetin
D. ABA

I. Brewing industry
II. Stomatal closure
III. Herbicide
IV. Nutrient mobilisation
(1) A-IV, B-III, C-II, D-I
(2) A-I, B-II, C-IV, D-III
(3) A-III, B-I, C-IV, D-II
(4) A-I, B-IV, C-III, D-II
Answer: (3)
127. Somatic hybridisation steps:
A. Digestion of walls
B. Isolation of naked protoplasts
C. Fusion
D. Isolation of single cells
E. Growing of hybrid
(1) E, A, B, C, D
(2) D, A, B, C, E
(3) E, B, A, D, C
(4) D, B, A, E, C
Answer: (2)
128. $2(C_{51}H_{98}O_6) + 145 O_2 \rightarrow 102 CO_2 + 98 H_2O + \text{energy}$
The RQ would be:
(1) Less than 0.5
(2) Between 0.5 and 0.95
(3) Between 1.25 and 2
(4) 1.0
Answer: (2)
129. How is the sixth extinction different from previous?
(1) Rates far lower
(2) Rates 100 to 1000 times faster
(3) Net rate is zero
(4) Rates 10 times faster
Answer: (2)
130. Match List I with II:
A. Trypsin
B. Morphine
C. Concanavalin A
D. Collagen

I. Ground substance
II. Lectin
III. Enzyme
IV. Alkaloid
(1) A-III, B-IV, C-II, D-I
(2) A-I, B-II, C-III, D-IV
(3) A-III, B-II, C-IV, D-I
(4) A-IV, B-III, C-II, D-I
Answer: (1)
131. Not true about binomial nomenclature:
(1) Handwritten words separately underlined
(2) Specific epithet starts with small letter
(3) First word represents specific epithet
(4) Names generally in Latin
Answer: (3)
132. Enzyme required for carboxylation in Calvin cycle:
(1) PEP carboxylase
(2) RuBP carboxylase oxygenase
(3) Carboxypeptidase
(4) Hexokinase
Answer: (2)
133. Floral formula of Solanaceae:
(1) $\oplus \ \female \ K_{(5)} \ C_{(5)} \ A_5 \ \underline{G}_{(2)}$
(2) $\oplus \ \female \ K_5 \ C_{(5)} \ A_5 \ \underline{G}_{(2)}$
(3) $\oplus \ \female \ K_{(5)} \ C_5 \ A_5 \ \underline{G}_{(2)}$
(4) $\oplus \ \female \ K_5 \ C_5 \ A_5 \ \underline{G}_{(2)}$
Answer: (1)
134. Pollination bringing genetically different pollen to stigma:
(1) Geitonogamy
(2) Autogamy
(3) Xenogamy
(4) Cleistogamy
Answer: (3)
135. Match process to location:
A. Glycolysis
B. ETS
C. Accumulation of protons
D. Krebs' cycle

I. Inner mitochondrial membrane
II. Mitochondrial matrix
III. Cytoplasm
IV. Intermembrane space
(1) A-I, B-IV, C-III, D-II
(2) A-III, B-I, C-IV, D-II
(3) A-IV, B-II, C-I, D-III
(4) A-II, B-III, C-IV, D-I
Answer: (2)
136. BamHI insertion in pBR322 results in loss of resistance towards:
(1) Gentamycin
(2) Ampicillin/tetracycline
(3) Tetracycline
(4) Ampicillin
Answer: (3)
137. Sixth mutant codon of beta globin gene (Sickle cell):
(1) CAG
(2) GUG
(3) AUG
(4) GAG
Answer: (2)
138. Statement regarding GIFT:
(1) Ova transferred to uterus.
(2) Transfer of ovum to fallopian tube of another female.
(3) Embryos to uterus.
(4) Embryos to fallopian tube.
Answer: (2)
139. Example of 'sexual deceit':
(1) Female wasp/fig
(2) Cuckoo/crow
(3) Ophrys/bumblebee
(4) Sea anemone/clown fish
Answer: (3)
140. Human evolution sequence:
(1) H. habilis -> Ramapithecus -> H. erectus -> Neanderthal -> H. sapiens
(2) Ramapithecus -> H. habilis -> H. erectus -> Neanderthal -> H. sapiens
(3) H. sapiens -> Ramapithecus -> H. habilis -> H. erectus -> Neanderthal
(4) Neanderthal -> Ramapithecus -> H. habilis -> H. erectus -> H. sapiens
Answer: (2)
141. Match embryonic dev months:
A. Movement/hair on head
B. Limbs/digits
C. External genital organs
D. Body hair/eyelids separate

I. 24 weeks
II. 20 weeks
III. 8 weeks
IV. 12 weeks
(1) A-III, B-II, C-IV, D-I
(2) A-II, B-III, C-IV, D-I
(3) A-II, B-III, C-I, D-IV
(4) A-IV, B-I, C-II, D-III
Answer: (2)
142. Cartilage endoskeleton, ectoparasitic sucking mouth, no paired fins/scales, 7 gill slits pairs:
(1) Exocoetus
(2) Branchiostoma
(3) Petromyzon
(4) Scoliodon
Answer: (3)
143. Spermatogenesis correct statements:
A. Spermatogonia always meiotic.
B. Primary spermatocytes divide mitotically.
C. Secondary spermatocytes (meiosis II) produce haploid spermatids.
D. Spermatids produce spermatozoa via mitosis.
E. Spermatids transform to spermatozoa by spermiogenesis.
(1) C and E only
(2) A, C and E only
(3) B, C and D only
(4) A and E only
Answer: (1)
144. Probability of 'O' blood group child from heterozygous 'A' and 'B' parents:
(1) 50%
(2) 0%
(3) 75%
(4) 25%
Answer: (4)
145. Renin-Angiotensin events order:
A. Increase BP/GFR.
B. Na+/water reabsorption due to Aldosterone.
C. Fall in GFR.
D. Vasoconstriction/Aldosterone release.
E. Renin converts Angiotensinogen -> I -> II.
(1) C, A, B, D, E
(2) A, D, B, E, C
(3) A, C, E, B, D
(4) C, E, D, B, A
Answer: (4)
146. Match Respiratory Volume to Capacity:
A. ERV
B. RV
C. IRV
D. TV

I. 2500-3000 mL
II. 500 mL
III. 1000-1100 mL
IV. 1100-1200 mL
(1) A-I, B-IV, C-III, D-II
(2) A-I, B-III, C-II, D-IV
(3) A-III, B-IV, C-I, D-II
(4) A-II, B-I, C-III, D-IV
Answer: (3)
147. Match IUD/Contraceptive:
A. Progestasert
B. Multiload 375
C. Diaphragm
D. Saheli

I. Rubber barrier
II. Oral contraceptive
III. Hormone IUD
IV. Copper IUD
(1) A-III, B-IV, C-I, D-II
(2) A-III, B-IV, C-II, D-I
(3) A-IV, B-II, C-I, D-III
(4) A-IV, B-III, C-I, D-II
Answer: (1)
148. Non-membrane bound organelles found in pro/eukaryotes:
(1) Centrosomes
(2) Ribosomes
(3) Lysosomes
(4) Mitochondria
Answer: (2)
149. Ecological pyramids generally inverted for:
(1) Energy in pond
(2) Biomass in sea
(3) Number in grassland
(4) Biomass in grassland
Answer: (2)
150. Flightless bird, paddle-like swimming forelimbs:
(1) Struthio
(2) Psittacula
(3) Neophron
(4) Aptenodytes
Answer: (4)
151. Match Bioactive molecules:
A. Streptokinase
B. Statins
C. Lipases
D. Cyclosporin A

I. Immunosuppressive
II. Clot removal
III. Blood cholesterol lowering
IV. Detergent
(1) A-III, B-IV, C-I, D-II
(2) A-II, B-III, C-IV, D-I
(3) A-IV, B-II, C-I, D-III
(4) A-III, B-II, C-IV, D-I
Answer: (2)
152. Correct on cell organelles:
A. Endomembrane includes Golgi, ER, Mitochondria.
B. RER bears ribosomes.
C. Mito/Plastids have circular DNA.
D. Cytoskeleton = microtubules, microfilaments, intermediate filaments.
E. Mito is single membrane.
(1) C, D, E only
(2) A, B only
(3) A, B, C only
(4) B, C, D only
Answer: (4)
153. Set of fishes in class Osteichthyes:
(1) Devil fish, Cuttlefish, Hagfish
(2) Starfish, Hagfish, Cuttlefish
(3) Flying fish, Angel fish, Fighting fish
(4) Saw fish, Fighting fish, Dog fish
Answer: (3)
154. Grasshopper pop: Some members 23, others 24 chromosomes. 23 & 24 members are:
(1) all males
(2) all females
(3) females and males, respectively
(4) males and females, respectively
Answer: (4)
155. WBC count 8000/cu.mm. Eosinophils & Lymphocytes approx counts:
(1) 160-240 and 1600-2000
(2) 100-120 and 160-200
(3) 300-500 and 500-700
(4) 300-500 and 1200-1500
Answer: (1)
156. Bt toxin genes controlling cotton bollworms and corn borer, respectively:
(1) cryIAc and cryIIIAb
(2) cryIAc and cryIIAb
(3) cryIAc and cryIAb
(4) cryIIAb and cryIAc
Answer: (3)
157. Match Drug to Effect:
A. Nicotine
B. Morphine
C. Heroin
D. Cocaine

I. Euphoria
II. Adrenal/catecholamines
III. Sedative/painkiller
IV. Depressant
(1) A-III, B-II, C-IV, D-I
(2) A-II, B-III, C-IV, D-I
(3) A-II, B-III, C-I, D-IV
(4) A-III, B-II, C-I, D-IV
Answer: (2)
158. Match disorder:
A. Tetany
B. Arthritis
C. Myasthenia gravis
D. Muscular dystrophy

I. Joint inflammation
II. Autoimmune
III. Low Ca++ wild contraction
IV. Progressive degeneration
(1) A-III, B-I, C-II, D-IV
(2) A-IV, B-III, C-II, D-I
(3) A-I, B-II, C-III, D-IV
(4) A-III, B-II, C-I, D-IV
Answer: (1)
159. Haploid cells divide mitotically to produce gametes in:
(1) Male honeybees
(2) Male grasshoppers
(3) Male earthworms
(4) Male frogs
Answer: (1)
160. Human respiration order:
A. Tissue diffusion
B. Alveolar diffusion
C. Ventilation
D. Cellular respiration
E. Transport by blood
(1) A, B, C, D, E
(2) E, A, C, D, B
(3) C, A, B, E, D
(4) C, B, E, A, D
Answer: (4)
161. Ovum cell layers outer to inner:
A. Zona pellucida
B. Perivitelline space
C. Corona radiata
D. Plasma membrane
(1) C, A, D, B
(2) C, A, B, D
(3) D, B, A, C
(4) A, C, B, D
Answer: (2)
162. Human protein $\alpha$-1-antitrypsin is used to treat:
(1) Alzheimer's
(2) Emphysema
(3) Rheumatoid arthritis
(4) Cystic fibrosis
Answer: (2)
163. Eukaryotic cell membrane correct statements:
A. RBC membrane 52% protein.
B. Phospholipid bilayer.
C. Extensions form mesosomes.
D. Lipid tails hydrophobic/inner.
E. Glycocalyx on outer surface.
(1) A, C, E only
(2) B, C, E only
(3) C, D, E only
(4) A, B, D only
Answer: (4)
164. Male frogs distinguished by presence of:
(1) Vocal sacs & Copulatory pad
(2) Vocal sacs & Webbed digits
(3) Bulging eyes & Vocal sacs
(4) Webbed digits & Spots
Answer: (1)
165. Verhulst-Pearl logistic growth equation:
(1) $dN/dt = rN((K-N)/K)$
(2) $dN/dt = rN((K+N)/K)$
(3) $dN/dt = rN(K/(K-N))$
(4) $dN/dt = rN((K-N)/N)$
Answer: (1)
166. Frog anatomy correct statements:
A. Hepatic portal system.
B. 12 pairs cranial nerves.
C. Ureters/oviducts separate into cloaca.
D. Hind-brain includes optic lobes.
E. Sinus venosus joins right atrium.
(1) B and D only
(2) A, C and E only
(3) A, B and C only
(4) B and C only
Answer: (2)
167. Select the INCORRECT statements regarding Rh grouping:
A. Erythroblastosis foetalis: Rh-ve foetus, Rh+ve mother.
B. Rh antigen on RBCs of majority.
C. Transfusion requires matching.
D. Rh incompatibility: Rh-ve mother, Rh+ve foetus.
E. Erythroblastosis avoided by anti-Rh antibodies after SECOND child.
(1) A and E only
(2) B and E only
(3) B and C only
(4) C and D only
Answer: (1)
168. Correct statements on human endoskeleton:
A. Skull is monocondylic.
B. Vertebral joints are cartilaginous.
C. 7 cervical vertebrae.
D. All ribs bicephalic (except last 2).
E. Occipital bone articulates with atlas.
(1) A, B, D only
(2) B, E only
(3) B, C, E only
(4) C, D, E only
Answer: (3)
169. Match hormone:
A. Cortisol
B. Aldosterone
C. Cholecystokinin
D. Progesterone

I. Mammary alveoli
II. Anti-inflammatory
III. Na+ reabsorption
IV. Pancreatic enzymes
(1) A-III, B-II, C-IV, D-I
(2) A-II, B-III, C-IV, D-I
(3) A-IV, B-II, C-I, D-III
(4) A-II, B-III, C-I, D-IV
Answer: (2)
170. Plasmodium life cycle order:
A. Asexual in RBCs.
B. Asexual in liver.
C. Gametocytes in RBCs.
D. Sporozoites reach liver.
E. Mosquito injects sporozoites.
(1) A, B, C, D, E
(2) E, D, B, A, C
(3) C, A, B, D, E
(4) E, C, D, B, A
Answer: (2)
171. Incorrect statements:
A. Platyhelminthes digestive system incomplete.
B. Adult Echinoderms bilateral.
C. Aschelminthes pseudocoelom.
D. Chondrichthyes persistent notochord.
E. Reptilia constant body temp.
(1) B and E only
(2) C and D only
(3) A and C only
(4) B and D only
Answer: (1)
172. Specific receptors for neurotransmitters present on:
(1) Post-synaptic membrane
(2) Pre-synaptic membrane
(3) Myelin sheath
(4) Schwann cell
Answer: (1)
173. Muscle contraction statements:
A. Motor neuron carries signal to sarcolemma.
B. Action potential releases Ca++.
C. Ca++ inactivates actin.
D. Actin binds myosin forming cross bridge.
E. Sarcomere shortening.
(1) A, B, D, E only
(2) C, D only
(3) C, E only
(4) A, B only
Answer: (4)
174. Not an example of convergent evolution:
(1) Eyes of octopuses and mammals
(2) Fore limbs of whales and bats
(3) Wings of butterflies and birds
(4) Flippers of penguins and dolphins
Answer: (2)
175. JGA formed by cellular modifications in:
(1) Distal tubule & efferent arteriole
(2) Proximal tubule & afferent arteriole
(3) Distal tubule & afferent arteriole
(4) Proximal tubule & efferent arteriole
Answer: (3)
176. Identify enzyme class:
$X-C-C-Y \xrightarrow{E} X-Y + C=C$
(1) Ligases
(2) Lyases
(3) Isomerases
(4) Transferases
Answer: (2)
177. Match Group to Respiration:
A. Molluscs
B. Reptiles
C. Adult amphibians
D. Amoeba

I. Pulmonary
II. Branchial
III. Cellular
IV. Pulmonary and Cutaneous
(1) A-III, B-II, C-I, D-IV
(2) A-II, B-I, C-IV, D-III
(3) A-II, B-I, C-III, D-IV
(4) A-II, B-I, C-IV, D-III
Answer: (4)
178. Reason behind large holes in Swiss Cheese:
(1) CO2 by Clostridium
(2) CO2/H2 by Trichoderma
(3) CO2/H2 by Lactobacillus
(4) CO2 by Propionibacterium
Answer: (4)
179. Evolution chronology:
A. 65 mya
B. 500 mya
C. 350 mya
D. 320 mya

I. Jawless fish
II. Dinosaurs disappeared
III. Seaweeds
IV. Invertebrates active
(1) A-II, B-IV, C-I, D-III
(2) A-II, B-I, C-IV, D-III
(3) A-I, B-II, C-III, D-IV
(4) A-III, B-IV, C-I, D-II
Answer: (1)
180. Correct on population interactions:
A. Parasitism/commensalism: one benefits, other harmed.
B. Mutualism: both benefit.
C. Commensalism: both benefit.
D. Parasitism: one benefits, other harmed.
E. Amensalism: one harmed, other unaffected.
(1) A and D only
(2) A and B only
(3) B and E only
(4) B, D and E only
Answer: (4)
📥 Download Official PDF

Post a Comment

0 Comments