Part I: Synonyms
1. The great expanse of sea stretched down beneath.....
a) Large space
b) small Space
c) narrow space
d) deep space
2. But he kept calling plaintively
a) Sadly
b) happily
c) pleasantly
d) simply
3. They were beckoning to him, calling shrilly.
a) staring
b) challenging
c) watching
d) signalling
4. A project was undertaken in consonance with the National policy.
a) concern
b) agreement
c) disagreement
d) confidence
5. But it was the gaunt face staring from the bed that brought chill to my heart.
a) strong
b) fat
c) lean
d) talkative
6. Peering intently at Aditya, Sasanka Sanyal Smiled and said, I had recognised you.
a) looking
b) smiling
c) jumping
d) running
7. India's disabled are deprived by attitudinal barriers.
a) accepted
b) denied
c) depended
d) confused
8. How well were you acquainted with the sail boat before you took up the task?
a) accepted
b) rejected
c) tried
d) familiar
9. ...made me forget all about his rules and how cranky he was.
a) strange
b) sad
c) irritable
d) friendship
10. Technology is a boon to citizens with special needs.
a) curse
b) notorious
c) famous
d) blessing
11. His long gray legs stepped daintily...
a) strongly
b) slowly
c) hardly
d) delicately
12. It covered the expedition in five legs with stopovers at four ports.
a) voyage
b) restoration
c) condition
d) celebration
13. I saw a frail man.
a) weak
b) hard
c) elastic
d) strong
14. The cops were reluctant to leave.
a) keen
b) unexpected
c) unwilling
d) gently
15. You can imagine how I blushed and how frightened I was.
a) pinkness
b) fearful
c) astonished
d) burrowing
Part II: Antonyms
16. She screamed back mockingly.
a) disrespectfully
b) ridiculously
c) jeeringly
d) respectfully
17. We don't have to use any means of repulsion.
a) attraction
b) distaste
c) hate
d) horror
18. I indulged in banking.
a) took part
b) participated
c) abstained
d) yielded
19. He said in an unperturbed manner.
a) disturbed
b) undisturbed
c) friendly
d) rational
20. A cop cursed and shot his hand to his shoulder.
a) blessed
b) praised
c) encouraged
d) diverted
21. I could see the faint shine of plates.
a) dull
b) dim
c) mild
d) bright
22. French was the most logical language.
a) cogent
b) convincing
c) irrational
d) rational
23. His feet sank into the green sea.
a) deep
b) under water
c) swam
d) beneath
Answer: c) swam (Closest contextual antonym to sinking)
24. The sea does not discriminate between genders.
a) praised
b) indiscriminate
c) accept
d) dominate
Answer: b) indiscriminate
25. 'Nothing', he said, gruffly.
a) happily
b) angrily
c) sadly
d) gently
26. The steps had ceased.
a) stopped
b) slipped
c) started
d) broken
27. 'Of course' said the gentleman, The spoilt child of affluent parents.
a) rich
b) well-known
c) helping
d) poor
28. The owner of the tea shop was a little rustic in appearance.
a) sophisticated
b) old
c) new
d) rural
29. The light still shone palely down the stairs.
a) brightly
b) lightly
c) heavily
d) happily
30. It is also a boon to citizens with special needs.
a) blessing
b) praise
c) curse
d) burden
Part III: Vocabulary & Grammar
31. Choose the correct plural of the word: terminus
a) termini
b) terminuses
c) terminuss
d) (no option)
32. Choose the correct plural of the word: aquarium
a) aquarias
b) aquaria/aquariums
c) aquaries
d) (no option)
Answer: b) aquaria/aquariums
33. Choose the correct plural of the word: sheep
a) sheep
b) sheeps
c) sheepes
d) (no option)
34. Choose the correct plural of the word: child
a) childs
b) children
c) childes
d) (no option)
35. Choose the correct plural of the word: series
a) seriess
b) series
c) serisses
d) (no option)
36. Form a derivative by adding the right suffix to the word document.
a) -ory
b) -ise
c) -ation
d) -ly
Answer: c) -ation (documentation)
37. Form a derivative by adding the right prefix to the word regular.
a) un-
b) ir-
c) dis-
d) mis-
Answer: b) ir- (irregular)
38. Form a derivative by adding the right prefix to the word justified.
a) in-
b) un-
c) non-
d) auto-
Answer: b) un- (unjustified)
39. Form a derivative by adding the right suffix to the word imprison.
a) -ly
b) -ism
c) -ment
d) -sion
Answer: c) -ment (imprisonment)
40. Choose the correct expansion of the abbreviation GST
a) Goods and Subscriber Tax
b) Goods and Service Tax
c) Goods or Service Tax
d) Goods and Sales Tax
Answer: b) Goods and Service Tax
41. Choose the correct expansion of the abbreviation e.g.
a) exempligrat
b) exempligratia
c) example
d) examples
Answer: b) exempli gratia
42. Choose the correct expansion of the abbreviation VR.
a) Video Recorder
b) Virtual Reality
c) Vibration Reality
d) Virtual Reduction
Answer: b) Virtual Reality
43. Choose the correct expansion of the abbreviation SIM.
a) Subscriber Information Module
b) Subscriber Identification Module
c) Student Identification Module
d) School Identification Module
Answer: b) Subscriber Identification Module
44. The crew ........... of water and food before they could complete their expedition.
a) ran on
b) ran about
c) ran in
d) ran out
45. Venkat felt happy to ........... the neighbours in the new locality.
a) get on
b) get along with
c) get up
d) get in
Answer: b) get along with
46. My car ........... often.
a) breaks on
b) breaks down
c) breaks up
d) breaks in
47. The airhostess instructed the passengers to wear seat belts during the ...........
a) take on
b) take of
c) take off
d) take in
48. Bavithra ........... me yesterday.
a) called on
b) called of
c) called up
d) called in
Answer: a) called on / c) called up
49. Choose the suitable option to pair it with the word 'watch' to form a compound word.
a) hall
b) house
c) man
d) clock
Answer: c) man (watchman)
50. Choose the suitable option to pair it with the word 'waiting' to form a compound word.
a) hall
b) room
c) back
d) man
Answer: b) room (waiting room)
51. Choose the suitable option to pair it with the word 'mouth' to form a compound word.
a) wash
b) room
c) line
d) man
Answer: a) wash (mouthwash)
52. The dog fell ........... the river.
a) against
b) in
c) under
d) into
53. Hasan is a man ........... character.
54. The car dashed ........... the tree.
a) against
b) of
c) above
d) for
55. He congratulated me ........... my success.
56. Vino ........... in this house since 2010.
a) was living
b) is living
c) will be living
d) has been living
Answer: d) has been living
57. The students ........... test now.
a) is writing
b) are writing
c) was writing
d) write
58. She was reluctant ........... the truth.
a) to say
b) saying
c) will say
d) say
59. ........... paid our bill and ascertained the location, we got into the car.
a) Had
b) Have been
c) Having
d) Has
60. ........... he saw the snake, he ran away.
a) On seeing
b) And at once
c) As soon as
d) Though
61. He walked fast ........... he missed the bus.
a) though
b) but
c) and
d) so
62. ........... he is ninety years old, he is in the pink of health.
a) When
b) Since
c) Even though
d) yet
63. ........... I looked up, I saw Mr.Hamel sitting motionless.
a) when
b) But
c) How
d) Whenever
64. ........... a car he owns a Jeep.
a) In addition to
b) contrary to
c) According to
d) In order to
Answer: a) In addition to
Part IV: Advanced Grammar & Literature
*The following questions did not contain multiple-choice options in the original paper.
65. His family was screaming and offering him food. (Change to adjective)
Answer: The screaming family offered him food.
66. The bird cackled amusedly while flying. (Change to noun)
Answer: The bird cackled with amusement while flying.
67. Who has arranged this meeting? (Change the voice)
Answer: By whom has this meeting been arranged?
68. Do not eat the junk food. (Change the voice)
Answer: Let the junk food not be eaten. / You are advised not to eat junk food.
69. No one has bought the tickets. (Change the voice)
Answer: The tickets have not been bought.
70. Please call him at once. (Change the voice)
Answer: You are requested to call him at once.
71. You are making a cake now. (Change the voice)
Answer: A cake is being made by you now.
72. "What a terrible storm it is!" he said. (Reported Speech)
Answer: He exclaimed that it was a very terrible storm.
73. "Where are you going, sir?" asked the aerocoachman. (Reported Speech)
Answer: The aerocoachman respectfully asked where I was going.
74. Johnson said to Suganthi, "What are you doing here?" (Reported Speech)
Answer: Johnson asked Suganthi what she was doing there.
75. "How did he get it?", he asked. (Reported Speech)
Answer: He asked how he had got it.
76. As varun is a voracious reader, he buys a lot of books. (Transform into simple)
Answer: Being a voracious reader, Varun buys a lot of books.
77. Besides being an athlete, he is a singer. (Transform into compound)
Answer: He is not only an athlete but also a singer.
78. Neela followed my suggestions. (Transform into complex)
Answer: Neela followed the suggestions which I gave.
79. Walk carefully lest you will fall down. (Transform into complex)
Answer: If you do not walk carefully, you will fall down.
80. Radha was ill. She was not hospitalised. (Transform into compound)
Answer: Radha was ill, but she was not hospitalised.
81. he saw / When / in the / platform / the train / he rushed. (Rearrange)
Answer: When he saw the train in the platform, he rushed.
82. as / I / healthy / are you / am / as. (Rearrange)
Answer: I am as healthy as you are.
83. apply / will get it / for a loan / If / immediately / you / you (Rearrange)
Answer: If you apply for a loan, you will get it immediately.
84. will have / my funeral / for / you / to pay. (Rearrange)
Answer: You will have to pay for my funeral.
85. technology / your / life / I / makes / guess / easier (Rearrange)
Answer: I guess technology makes your life easier.
86. I have a book. It is written by Rabindranath Tagore. (Join using 'Relative Pronoun')
Answer: I have a book which is written by Rabindranath Tagore.
87. Varshini is my teacher. She teaches us English. (Join using 'Relative Pronoun')
Answer: Varshini is my teacher who teaches us English.
88. This is Varun. His father is an architect. (Join using 'Relative Pronoun')
Answer: This is Varun whose father is an architect.
89. She invited most of her friends. They attended the party. (Join using 'Relative Pronoun')
Answer: She invited most of her friends who attended the party.
90. Identify and correct the error: My son is fond to music.
Answer: My son is fond of music.
91. Identify and correct the error: I am waiting for you since morning.
Answer: I have been waiting for you since morning.
92. Identify and correct the error: As we were late so we apologised.
Answer: As we were late, we apologised. (Remove 'so')
93. Identify and correct the error: One of the boys are missing.
Answer: One of the boys is missing.
94. Identify and correct the error: His uncle is a MLA.
Answer: His uncle is an MLA.
95. Mention the figure of speech in the second line.
"There's a family nobody likes to meet;
They live, it is said, on Complaining Street
In the city of Never-Are-Satisfied,
The River of Discontent beside."
Answer: Personification / Metaphor
96. Pick out the rhyming words in the above lines.
Answer: meet - Street ; Satisfied - beside
97. Pick out the rhyme scheme in the above lines.
98. Mention the figure of speech in the first line.
"Though our smoke may hide the Heavens from your eyes,
It will vanish and the stars will shine again,
Because, for all our power and weight and size,
We are nothing more than children of your brain!"
Answer: Alliteration / Hyperbole
99. Mention the figure of speech in the last line.
Answer: Metaphor (children of your brain)
100. Pick out the alliterating words in the first line.
0 Comments